Wednesday, February 10, 2010

belia felda rais RM11000 sebulan..

assalamualikum...

Dah lame aku menyepi..namun lepas bace paper sinar harian betarikh 11/02/2010..buat aku tetarik nk masukn dlm blog aku..dan tros2 mncari bahan lagi..wlupong skrng aku sangat sibuk uruskn biz sewa kereta gan ayam kampong dan catering skit..dan juga family(dah khwin aku..hehe)....ok2...terlebih sudah....korng bace petikan ini...

:KUANTAN – Berbudi pada tanah, banyak untungnya. Itulah ungkapan paling sesuai seorang belia Felda Lepar Hilir 1 yang mengusahakan tanaman cili secara fertigasi di tanah berkeluasan satu hektar sehingga mampu meraih pendapatan kira-kira RM11,000 sebulan. Usaha Faris Abdul Hakim, 31, bersama isteri Nor Syahidah Sulaiman, 27, dianggap berbaloi kerana hasil tanaman cili kulai dan semerah mampu dipasarkan kira-kira 380 kilogram setiap kali pengeluaran. Faris berkata, usaha yang dimulakan sejak dua tahun lalu menerusi sokongan Felda, isteri dan keluarga memberikan hasil setimpal dengan kejayaan yang dikecapi dan menjadi salah seorang pelopor dalam kalangan belia yang terbabit dalam bidang pertanian di sini. Menurutnya, usaha berdasarkan minat dalam bidang itu tidak akan berjaya tanpa pinjaman kewangan dari bank, di samping mengeluarkan wang sendiri untuk merealisasikan impiannya menjadi usahawan tani. “Felda sedia satu hektar tanah tidak ekonomik untuk tanaman kelapa sawit dan sesuai digantikan dengan tanaman lain. “Sokongan 110 peratus diberikan Felda digunakan sebaiknya. Sejak dimulakan November tahun lalu, ia berikan hasil lumayan kepada saya. “Saya bermula dengan modal RM55,000 iaitu pinjaman bank RM30,000 manakala selebihnya duit tabung saya, isteri dan keluarga. Semua usaha saya tidak sia-sia,” katanya ketika ditemui di sini, semalam. Katanya, selepas melihat potensi bidang pertanian, dia dan isterinya sanggup berdepan risiko dengan berhenti kerja semata-mata memberi tumpuan kepada tanaman cili. “Saya bekas pekerja syarikat telekomunikasi manakala isteri bekerja di Tenaga Nasional Berhad (TNB). Kami berhenti kerja semata-mata untuk memberi tumpuan kepada usaha dirancang agar ia berjalan lancar. “Semuanya terbukti bahawa berbudi pada tanah tidak rugi. Saya akan teruskan projek ini, di samping beberapa projek berskala kecil lain. Dalam masa sama, saya gunakan ilmu ini untuk dikongsi bersama belia lain di sini,” katanya. Sementara itu, Pengurus Felda Lepar Hilir 1, Izham Ramli berkata, belia Felda sentiasa diberikan galakan untuk mengusahakan pertanian di tanah milik Felda yang tidak ekonomik bagi tanaman kelapa sawit. Beliau berkata, saranan itu bersesuaian dengan hasrat kerajaan iaitu menjadikan Felda sebagai Gedung Makanan Negara dan peluang itu seharusnya diambil belia, selain pengurusan Felda sentiasa bersedia hulurkan bantuan dan sokongan. “Kejayaan Faris harus dijadikan teladan kepada belia Felda lain. Masih banyak tanah di tanah rancangan untuk diusahakan tanaman kontang. “Cuma Felda perlukan belia yang betul-betul berminat, bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam sahaja,” katanya.

ha...manarik kan petikan itu..yg lebih menarik..orng kampong aku..tu..hehe..wlupong aku xknl..blk nie....ladang dia r tmpt pertama aku nk sngah...huhu..xsabornye..
itu baru skit...so..aku sarankan kepada anak2 felda...ambillah peluang yang ada kat felda2 korang untuk mulakan..ape2 perniagaan..terutama...pertanian...dimana ade kemahua dicitu ada jalan....insyaAllah............

2 comments:

  1. best tuuu..sy minat jd usahawan..tp xde modal..kcyan kn..klu ank felda,da sah2 laa tnah ade..untung tuu..sape yg x amik pluang terrsgt laa rugi..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum .. blh sye berhubung dgn pasangan usahawan, encik faris n isterinya utk membincangkn ttg perusahaan tanaman cili ini dgn lebih dekat? sye ade hajat ingin mngusahakan tanaman ini di jerantut .. jd sye brharap dgn budi bicara encik faris n isteri dpt mmberi sdikit sbyk info ttg perusahaan ini .. sharing is caring .. (^,^)v tq ..

    ReplyDelete